Откриха ензим, който подпомага проникването на Ковид-19 в тялото ни

NSP-16 служи като "камуфлаж" за вируса

26.07.2020 | 09:40 Редактор: Наталия Тотева
Откриха ензим, който подпомага проникването на Ковид-19 в тялото ни

Ензим, който подпомага проникването на коронавирус в клетките на човешкото тяло, е открит от американски учени. Изследванията са публикувани в Nature Communications.

Ензимът, обозначен като NSP-16, служи като "камуфлаж" за вируса, "принуждавайки" клетките да не възприемат неговата РНК като чужда.

"Вирусът използва този път, за да влезе в клетките и в същото време защитава структурата му, докато продължава да се развива в организма", посочи биохимикът Йогеш Гупта - съавторът на изследването от Медицински център на университета в Сан Антонио, Тексас.

Изследователите не само са открили функцията на NSP-16, но са създали триизмерен негов модел. Според тях последващи прочувания ще направят възможно създаването на лекарства, които могат да блокират навлизането на вируса в клетките.

"Нашата работа ни позволява не само да получим допълнителна информация за това как навлиза вирусът, но и възможност за разработването на нови антивирусни лекарства в бъдеще", подчерта експертът, цитиран от агенция "Фокус".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК