Португалски изследователи създали маска, която неутрализира SARS-CoV-2

Рекорден брой заразени с коронавирус в света за последните 24 часа

25.07.2020 | 19:45 Редактор: Наталия Тотева

Рекордно увеличение на заразените с Ковид-19 в света за денонощие - над 284 000 души са заразени.

От вторник пътуващите със самолет от България ще трябва да представят на гръцките гранични власти отрицателен PCR тест за коронавирус, направен до 72 часа преди това.

А Италия въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи от България и Румъния, както и за онези, пребивавали или преминали транзит през двете страни - 14 дни преди пристигането им в Италия.

Австрия иска пътниците от страни с повишен риск от заразяване, сред които и България, да представят при влизане в страната отрицателен PCR тест. Или да се изследват до два дни след това, оставайки под карантина.

А португалски учени твърдят, че са създали маска, неутрализираща коронавируса. Институтът по молекулярна медицина в Лисабон е разработил маска за многократна употреба.

"Маската има иновативно покритие, което неутрализира вируса SARS-CoV-2, когато влезе в контакт с тъканта. Ефектът се запазва и след 50 изпирания", посочиха от Института.

Хората с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване са изложени на повишен риск, се казва в доклад на Изпълнителната агенция на британското министерство на здравеопазването и социалните грижи. А в Белгия носенето на маска е задължително по пазарите и търговските улици, както и в обществения транспорт. Ресторантите ще пазят информация за клиентите си 14 дни.

Вижте още в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК