Ново препятствие пред 7-годишния бюджет на ЕС

Искат корекции в относно образованието, дигитализацията, икономиката

22.07.2020 | 18:00 Редактор: Наталия Тотева

Ново препятствие пред 7-годишния бюджет на ЕС. Председателят на ЕП Давид Сасоли заяви, че орязването на средствата за наука и образование е неприемливо.

След трудно постигнато споразумение между лидерите на страните членки, битката за многогодишната финансова рамка на съюза се пренася в Европейският парламент, който трябва да я одобри. 

"Многогодишната финансова рамка трябва да бъде в състояние да отговори на основните предизвикателства пред Европа, като "зелената сделка", дигитализацията, икономическата устойчивост и борбата срещу неравенствата", заяви той.

Сасоли уточни, че подкрепя фонда за възстановяване от Ковид-кризата, на стойност 750 млрд евро, но настоява за корекции в 7-годишния бюджет, който е с размер над 1 трилион евро. 

"На масата има предложение, но бихме искали да подобрим това - преди всичко, като се опитаме да дадем отговори на някои от съкращенията, които сме сметнали за неоправдани", обясни председателят.

До намаляването на парите в редица пера от бюджета се стигна след като в продължение на 5 дни лидерите на страните-членки не можеха да постигнат консенсус за спасителния фонд. 

В опит да бъде намерен баланс между т. нар. пестеливи държави - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания и останалите, се стигна до свиване на разходи и други отстъпки

Очаква се Европейският парламент да гласува в следващите 2 месеца. Ако бюджетът не бъде одобрен - може да бъде върнат за преразглеждане.

Вижте още в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК