Еврото, златото и среброто поскъпват до рекордни нива

Причината - финансовите стимули за възстановяване на икономиките

22.07.2020 | 11:55 Редактор: Тодор Петров
Еврото, златото и среброто поскъпват до рекордни нива

Среброто достигна най-високото си ниво от почти седем години, а златото продължава своя път към нов рекорд заради очаквания, че ще има още стимули за подпомагане на световната икономика да се възстанови от пандемията.

Инвеститорите се насочват към металите на фона на растящото търсене на активи убежища в условията на увеличаване на случаите на коронавирус по света, забавяне на растежа, отслабване на долара и отрицателни реални лихвени проценти в САЩ, съобщава Bloomberg.

Търсенето на сребро е допълнително стимулирано от тревогите по отношение на предлагането и оптимизма за възстановяването на индустриалното търсене. Освен това наличностите в борсово търгувани фондове достигат рекордни стойности. В същото време и златните ETF-и регистрират най-голям ръст от средата на юни.

A eврото поскъпна до най-високото си ниво от януари 2019 г., след като лидерите на Европейския съюз се договориха за стимулиращ пакет за рестартиране на засегнатите от пандемията икономики.

Курсът на еврото се повиши до 1,1516 долара за евро при търговията в Ню Йорк. Така валутата преодоля ключовото ниво на съпротива от 1,1495 долара за евро - пикът от началото на март. Стратег прогнозира, че еврото може да поскъпне до 1,30 долара за евро за първи път от шест години насам. 

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 1
Златка Златкова Злат
преди 3 години
Така е - златото и добрите имоти ще поскъпват. Нема лабаво. Има метали по-скъпи от златото ама трудно се добиват. Сигнализирай за неуместен коментар