Камерън предупреди британската преса за Сноудън

Вестниците трябва да престанат да публикуват документи от Едуард Сноудън, иначе ще има последици, заяви премиерът.

29.10.2013 | 12:53
Камерън предупреди британската преса за Сноудън

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди британската преса да не публикува нови документи от бившия служител на американското разузнаване Едуард Сноудън. - „Ако те не поемат никаква социална отговорност, ще е много трудно за правителството да се сдържа и да не действа", заяви Камерън в парламента.

Във Великобритания властвала свобода на печата и за него било важно редакторите да не се чувстват цензурирани, цитира Guardian речта на Камерън. Той се бил опитал да обясни на пресата какви щети можело да предизвика публикуването на секретни документи. Ако обаче те продължават да не показват социална отговорност, тогава правителството щяло да се намеси, каза още Камерън.

Чрез съдебни разпореждания от Върховния съд или т. нар. D-Notices британските власти могат да се противопоставят на публикуването на информация, свързана с националната сигурност.

Камерън обвини Guardian, че продължавал да отпечатва вредни материали, въпреки че всъщност вестникът е обещал да унищожи чувствителна информация. Guardian, подобно на други международни медии, публикува през последните месеци многократно откровения на Сноудън за работата на американските и британските разузнавателни служби.

Британското правителство многократно заплаши вестника пряко или косвено. Така например британските разузнавателни власти принудиха преди време служители на вестника да унищожат твърди дискове с документи на разобличителя Сноудън, разказа самият главен редактор на Guardian Алън Ръсбриджър в своя статия в интернет страницата на изданието.

По думите му правителството е заплашило медията и с правни последици, а служител на тайните служби се пошегувал: „Можем да отзовем вече нашите черни хеликоптери".

Още за скандала с подслушването на телефона на Ангела Меркел от страна на NSA, процеса срещу тримата китайски активисти за човешките права и смога в Пекин вижте в материала на Bloomberg!