Силвио Берлускони възстанови старата си партия "Форца Италия"

Крехката политическа ситуация забавя важни реформи в Италия, която втора година се бори с рецесията.

26.10.2013 | 11:20
Силвио Берлускони възстанови старата си партия

Бившият италиански премиер дясноцентрист Силвио Берлускони възстанови старата си партия "Форца Италия" и потвърди своята подкрепа за коалиционното правителство на левицата и десницата.

Берлускони обяви това след среща на сегашната си партия "Народ на свободата", която ще бъде разпусната. Милиардерът основа "Форца Италия" през 1994 г., когато влезе в политиката. Бившият премиер увери, че участниците в срещата са гласували с единодушие старата партия да бъде възродена. Петимата представители на "Народ на свободата" в правителството, сред които вицепремиерът и министър на вътрешните работи Анджелино Алфано обаче не са присъствали на заседанието. Това навежда на мисълта за възможно разцепление на водещата десноцентристка партия в Италия.

В края на септември Берлускони изтегли министрите от "Народ на свободата" от правителството, за да окаже натиск да не бъде лишен от мястото си в Сената, след като беше осъден на 4 години затвор за данъчна измама. Алфано обаче оглави вътрешнопартиен бунт срещу това решение, в резултат на което формацията на бившия премиер в крайна сметка остана в кабинета. Крехката политическа ситуация забавя важни реформи в Италия, която втора година се бори с рецесията. Икономиката е затисната от 2 трилиона евро дълг, а младежката безработица е около 40%.