Трети ден без консенсус в Брюксел, Орбан обвини Рюте за сътресенията 

Борисов изрази надежда, че ЕС е единен и ще се справи с предизвикателствата

19.07.2020 | 21:54 Редактор: Ивет Арабова

Трети ден без резултат от тежките преговори в Брюксел. Европейските лидери продължават да търсят разбирателство по спасителния план на съюза след пандемията. Българският премиер Бойко Борисов изрази надежда, че Съюзът е единен и ще се справи с предизвикателствата, пред които е изправен в момента.

Основната тема на разделение – възстановителният фонд и пропорцията между средства, дадени като заем и безвъзмездно. Вчера размерът на грантовете беше намален с 50 млрд. евро за сметка на възвръщаемите кредити. 

"Въпреки намаления бюджет двете ни основни пера – селскостопанска политика и кохезионна политика са запазени за България със същите нива. Ние сме кандидатствали за 300 млн. евро за най-бедните региони в Европа", коментира българският премиер Бойко Борисов.

Страните от така наречената "пестелива четворка" – Нидерландия, Дания, Швеция и Австрия, които са и най-големите донори в бюджета на съюза, настояват средствата от спасителния фонд да се дават като заеми, а не грантове. Другата тема, която силно противопостави лидерите, е обвързването на върховенството на закона с получаването на средства от Блока. Идеята е плащанията да бъдат спирани за държави, в които са установени нередности. Унгария и Полша виждат заплаха в предложението. Според тях така страните от Централна Европа ще бъдат подлагани на изнудване. 

"Ако някой не е готов да приеме върховенството на закона той трябва незабавно да напусне Европейския съюз. Не трябва да бъде наказан с пари", каза унгарският премиер Виктор Орбан.

Той обвини директно министър-председателя на Нидерландия за сътресенията в преговорите по време на срещата. Вчера чужди медии твърдяха, че българският премиер Борисов е определил Рюте като полицаят на Европа. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК