Трети ден продължава срещата в Брюксел, лидерите на ЕС търсят консенсус

Ангела Меркел изрази съмнение, че ще има постигната сделка

19.07.2020 | 13:36 Редактор: Ивет Арабова

Разделение по време на криза. До късно снощи европейските лидери не постигнаха сделка за многогодишната финансова рамка и спасителния план на съюза след пандемията. Срещата на върха в Брюксел продължава, но шансовете за постигане на сделка днес са малки.

В третия ден от кризисните разговори обаче канцлерът Ангела Меркел изрази съмнение, че сделка ще бъде постигната."Има много добра воля, но и много позиции. Ще положа всички усилия, но е възможно да няма резултат", коментира тя.

"Не става въпрос за принципи, а за това, че се изправяме пред извънредна здравна, икономическа и социална криза - нашите страни се нуждаят от това. Нуждаем се от европейско обединение", заяви френският президент Еманюел Макрон.

Разделението между държавите е по оста север - юг. Страните от така наречената "Пестелива четворка" - Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания, се опасяват, че разходите за Фонда са твърде големи и не са са съгласни парите да се отпускат като грантове. Те искат средствата да бъдат давани като заеми. От другата страна са държавите, които бяха засегнати най-много от Ковид-19 като Испания и Италия. 

Вчера, за да се намери баланс между двете групи в спора, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел преразгледа размера на грантовете. Той предложи делът на безвъзмездно отпуснатите пари на държавите да бъде намален от 500 на 450 млрд евро, а разликата от 50 млрд да бъде предвидена за заеми. 

Премиерът на Италия - Джузепе Конте, определи разговорите по време на срещата на върха като разгорещени и добави, че Европа е под "под шантажа на "пестеливата четворка".

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Накрая пак ще прецакат страни като нашата. Сигнализирай за неуместен коментар