"Файненшъл таймс": Борисов и Рюте си размениха остри реплики в Брюксел

Българският премиер обвинил колегата си, че иска да е "полицаят на Европа"

18.07.2020 | 12:10 Редактор: Ивет Арабова

Разделение в Европейския съюз. Лидерите се събират за втори кръг на преговори в опит да намерят консенсус за финансовата рамка на съюза и спасителния план след коронакризата. "Ябълката на раздора" е фондът за справяне с икономическата криза, причинена от Ковид-19.

Премиерът на Нидерландия - Марк Рюте заговори за реформи на трудовия пазар и пенсионната система в страните, получаващи пари от фонда. Според вестник "Файненшъл таймс" думите му са предизвикали размяната на остри реплики между евролидерите. Според изданието българският премиер Бойко Борисов обвинил Рюте, че иска да бъде "полицаят на Европа", искайки реформи срещу финансовата подкрепа от Европейския съюз.

Спасителният план е на стойност 750 млдр. евро, а спорът е как да става отпускането на средствата. Франция и Германия настояват 500 милиарда да бъдат предоставени под формата на грантове, а 250 милиарда като подлежащи на връщане заеми. Тази идея обаче среща сериозен отпор от така наречената "пестелива четворка" - Нидерландия, Дания, Австрия и Швеция. 

Квартетът, който традиционно се обявява против даването на повече пари на Брюксел, настоява отпускането на средствата да става под формата на заеми. А ако се дават безвъзмездно пари - това да става с отделно гласуване за всяка една от страните и одобрението на останалите членки. 

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Facebook/Boyko Borissov

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ха,ха...нема нЕекой да е по-гоУем полицай от Бате...той също тка е и пожарникар...пазисеот пожари... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
властелинът на чекме
преди 3 години
нещо се е разпищолил + забравил е къде се намира = голям гаф Сигнализирай за неуместен коментар