Меркел направи забележка на Борисов, че не носи маската си правилно

Според германския канцлер предстоят много трудни преговори

17.07.2020 | 19:20 Редактор: Наталия Тотева

Трудни преговори в първия ден на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, което се провежда при безпрецедентни мерки за сигурност заради пандемията. 

Лидерите са далеч от намиране на обща позиция за фонда за възстановяване на европейските икономики след пандемията, както и за бюджета на Съюза в следващите 7 години.

"Искрено се надявам въпреки различията днес да имаме вече постигнато споразумение", каза премиерът Бойко Борисов.

Предложението е фондът да се състои от 750 млрд. евро, като по-голямата част от тях ще бъдат отпускани на страните като безвъзмездни средства.

Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания са против. Унгария се противопоставя обвързването на получаването на евросредства със спазването на върховенството на закона. 

"Трябва да кажа, че различията все още са много, много големи. Не мога да кажа дали този път ще стигнем до решение. Очаквам много трудни преговори", заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

"За Европа това е момент на истината и амбицията", посочи френският президент Еманюел Макрон.

Преди началото на Съвета премиерът поздравир Ангела Меркел за рождения ѝ ден с подарък - сребърна бъклица с розово масло. Тя прие подаръка, но му направи и забележка за начина, по който носи маската си - под носа.

Всички лидери бяха с маски и се поздравяваха с лакти. На този фон неспазването на противоепидемичните мерки от страна на Борисов направи впечатление и на още официални лица в Брюксел. 

Журналист от "Гардиън" дори публикува в Twitter кадър с него. Лидерите бяха на 3 метра един от друг по време за заседанието.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК