Шарл Мишел се бори за консенсус в Брюксел, предложи нов вариант

Делът на безвъзмездно отпуснатите пари ще се намали на 450 млрд. евро

18.07.2020 | 15:35 Редактор: Ивет Арабова

Шарл Мишел с ново предложение за спасителния план на Общността, след като европейските лидери стигнаха до задъдена улица в преговорите за парите за подпомагане след коронакризата. Председателят на Европейския съвет ще представи ревизиран план в опит да постигне консенсус между лидерите на страните членки.

В опит да се преодолее разделението между Севера и Юга председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е преразгледал размера на грантовете, които ще се отпускат от спасителния план на стойност 750 млдр. евро. За да бъде постигнат компромис с така наречената "пестелива четворка" - Нидерландия, Дания, Австрия и Швеция, делът на безвъзмездно отпуснатите пари на държавите ще бъде намален от 500 милиарда евро на 450.

"Тежки преговори, всяка държава защитаваше своите интереси", коментира българският премиер Бойко Борисов.

Ревизията на спасителния план идва, след като вчера премиерът на Нидерландия - Марк Рюте, яростно се противопостави на идеята 2/3 от парите от фонда да се отпуснат като грантове. Рюте настоява средствата да се дават под формата на заеми, а ако са безвъзмездни - това да става с отделно гласуване за всяка една от страните и одобрението на останалите членки. Северните страни също така искат строг контрол. 

"Разбира се, че държавите, които участват с по-голям финансов ресурс, имат право да искат по-строг контрол върху разходването на средствата, но той се извършва от ЕК", подчерта Бойко Борисов. 

Освен предложенията за измененията в размерите на грантовете, Шарл Мишел ще разчита и на плановете за "аварийна спирачка“ при изплащането на средствата, за да пречупи категоричната позиция на "пестеливата четворка" по отношение на спасителния план.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
властелинът на пръст
преди 3 години
пак ходи като имам да вземам, немам да давам Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Естествено, че трябва да има контрол върху парите, не може едни само да лапат, а други не...по-бедните държави са свикнали само на подаяния...може би защотобне могат да си направят добре сметката заради многото *** живеещи в тях...като се почне от управляващите до нискообразованите... Сигнализирай за неуместен коментар