Обвиниха Русия в опити да хакне данни за ваксина срещу Ковид-19

Кремъл отхвърли твърденията и ги нарече голословни

17.07.2020 | 10:25 Редактор: Ивет Арабова
Обвиниха Русия в опити да хакне данни за ваксина срещу Ковид-19

Великобритания, Съединените щати и Канада твърдят, че Русия прави опити чрез хакерски атаки да открадне информация за ваксина срещу Ковид-19.

Те смятат, че хакерска група, за която се твърди, че е свързана с руското разузнаване, е извършила атака срещу научни и фармацевтични институции, които се занимават с разработване на ваксина срещу вируса.

Хакерската група, която е известна като "Коузи беър", е една от двете организации, които се  свързват с руските власти. През 2016 година те проникнаха в компютърната мрежа на Демократическата партия и откраднаха имейли в навечерието на президентските избори в Съединените щати. Кремъл отхвърли обвиненията и ги нарече голословни, предава Dnes.bg.

 

"Заедно с американските ни и канадските ни колеги знаем, че руските разузнавателни агенции са извършили кибератаки срещу усилията в нашите три страни да намерим ваксина, чрез изследвания и разработки срещу коронавируса", твърди министърът на външните работи на Великобритания Доминик Рааб.
 
"Това е доста ужасяващо, особено в момент, когато светът се обединява. Всички се опитваме да намерим ваксина, от която могат да се възползват както нашите хора, така и хората по света. Фактът, че руското правителство се ангажира в това начинание трябва да стане известен на света", допълни той.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК