Великобритания няма да участва в съвместно разпространение на ваксина за Ковид-19

ЕС планира да похарчи около 2 млрд. евро

11.07.2020 | 10:23 Редактор: Искра Ангелова
Великобритания няма да участва в съвместно разпространение на ваксина за Ковид-19

Британският кабинет е отхвърлил предложенията на Европейския съюз за съвместно разпространение на ваксина за Ковид-19, след като такава бъде разработена, заради "скъпия и бавен" процес, пише вестник London Evening Standard, като се позовава на източници в правителството.

ЕС планира да похарчи около 2 млрд. евро за предварителното закупуване на ваксини, които се разработват от страните членки.

От седмици Великобритания води преговори за присъединяването към схемата, която цели да подпомогне преговорите с фармацевтичните компании за ваксините, информира "Фокус".

Министърът на бизнеса на Обединеното кралство Алок Шарма обаче се е оттеглил от преговорите с ЕС, след като не е получил "достатъчно гаранции", че Великобритания ще получи достатъчно ваксини навреме.

Решението Великобритания да не участва в схемата вероятно ще предизвика критики сред опозицията, но правителствените източници твърдят, че присъединяването към нея може да забави разпространението на ефективна ваксина за Ковид-19 в Обединеното кралство с шест месеца, докато траят преговорите.

Освен това според източниците страните, които участват в схемата ще подлежат на т.нар. "таван на обема" на ваксините. С други думи всяка държава ще може да получи само определен брой ваксини. Тъй като Великобритания вече не е част от ЕС обаче, тя няма да има думата в преговорите за този брой.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК