Тунберг: Да изменим цялата икономическа система, за да спасим климата

Лидерите са се отказали от възможността да предадат достойно бъдеще на следващите поколения, смята тя

16.07.2020 | 17:43 Редактор: Александра Иванова
Тунберг: Да изменим цялата икономическа система, за да спасим климата

Шведската активистка Грета Тунберг призова европейските лидери да предприемат спешни действия по изменението на климата.

В интервю за телевизия "Ройтерс" 17-годишното момиче заяви, че правителствата ще могат да намерят смислено решение за климата, едва след като приемат, че е необходимо да трансформират цялата икономическа система.

"Хората на власт практически са се отказали от възможността да предадат достойно бъдеще на следващите поколения. Трябва да разглеждаме кризата като екзистенциална. Колкото и преговори и конференции за изменението на климата да проведем, това не променя нищо", каза Тунберг.

Екозащитничката се присъедини и към няколко хиляди души, включително климатолози, икономисти, актьори и активисти, в подписването на отворено писмо klimemergencyeu.org, призовавайки европейските лидери да започнат да третират изменението на климата като "спешен случай". Писмото бе оповестено публично в четвъртък, ден преди срещата на Европейския съвет, където страните от 27-членния ЕС ще се опитат да постигнат споразумение за следващия бюджет на блока и пакет за възстановяване, за да отговорят на икономическия шок от пандемията на коронавирус, предаде "Ройтерс".

Писмото включва незабавно спиране на всички инвестиции в проучване и добив на изкопаеми горива, успоредно с бързото прекратяване на субсидиите за изкопаеми горива.

Писмото призовава политиките за климата да бъдат създадени за защита на работниците и на най-уязвимите и намаляване на икономическото, расовото и неравенството между половете, както и преминаването към защита на демокрацията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК