Грета Тунберг за Ковид-19: Показа, че обществото ни не е устойчиво

Швеция е избрала много по-леки мерки за социално дистанциране от повечето страни в Европа

23.04.2020 | 14:50 Редактор: Юлия Христова
Грета Тунберг за Ковид-19: Показа, че обществото ни не е устойчиво

Страните имат шанс да изберат нов път, тъй като обществата започват да се връщат към нормалното си състояние, след като беше наложено блокиране, за да се предотврати разпространението на коронавируса, заяви шведската екоактивистка Грета Тунберг по време на видеоконференция, свързана с честването на Деня на Земята.

Тунберг, която придоби международна популярност с участието си в протестите пред парламента в Швеция, свързани със замърсяването на въздуха с въглероден диоксид, заяви, че огнището на заразата показва необходимостта от дългосрочно мислене, съобщава Euractiv. 

"Независимо дали ни харесва, или не, светът се е променил. Сега той изглежда съвсем различно, отколкото преди няколко месеца. Може никога да не изглежда както преди. Трябва да намерим нов път за продължаване напред. Ако коронавирусът ни е показал едно нещо, това е, че нашето общество не е устойчиво. Ако един-единствен вирус може да унищожи икономики за няколко седмици, това показва, че не мислим в дългосрочен план и не вземаме предвид рисковете", коментира Тунберг.

Училищните протести на Тунберг, призоваващи за действия, обвързани със защитата на климата, предизвикаха глобално движение и превърнаха сега 17-годишното момиче в еквивалент на екологична рок звезда.

Не всички обаче са съгласни с нейния подход. През декември президентът на САЩ Доналд Тръмп я призова да "работи върху проблема си с овладяването на гнева, а след това да си пусне добър старомоден филм".

И докато някои все още поставят под въпрос ролята на човешката дейност в повишаването на глобалните температури, мненията са разделени и по отношение на най-добрия подход за справяне с коронавируса, пише investor.bg.

Швеция, например, е избрала много по-леки мерки за социално дистанциране от повечето страни в Европа, където обществата са в режим на блокиране.

Тунберг обаче посочи, че настоящата криза подчерта значението на науката в борбата със заплахите за човечеството.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Великата лидерка се скри като ишка в разгара на заразата, сега, когато започва да поутихва - подаде пак муцуна да се прави на велика. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Оооо
преди 3 години
Тая малката за каква се е взела! Яко дразни- като камъче в обувката е Сигнализирай за неуместен коментар