Защо Дания и Швеция се борят с коронавируса по различен начин?

Две страни - два различни подхода към заразата

31.03.2020 | 17:59 Редактор: Юлия Христова

Дания и Швеция - разделени само от 8 км в най-близката си точка, са пример за коренно противоположни мерки за борбата с коронавируса. Дания въведе карантина на 12 март, а в Швеция едва от няколко дни има забрана за събиране на повече от 50 души. .

В Швеция заразените с коронавирус са с 1500 повече в сравнение с Дания. Властите в Копенхаген въведоха извънредно положение на 12 март. Но Швеция е единственият член на Европейския съюз, който не е въвел сериозни ограничения. Шведите са решили - затварянето и ограничаването на хората не е полезно. 

Десислава Георгиева работи в Дания, а живее в Швеция. За да стъпи на датска земя, тя представя трудов договор. Без това или документ за гражданство страната не пуска на своя територия. 

От петък в Швеция има забрана за струпване на едно място на повече от 50 души. Предишната забрана беше за повече от 500 души. 

Българите в кралството споделят още за местната народопсихология на близо 10-те милиона души население. Михаил Павлов живее от 13 години в Стокхолм. Столицата на Швеция кипи от живот. 

Дания обмисля да облекчи мерките, ако кривата на заболелите с Ковид-19 остане ниска. А дотогава ще поема 75% от заплатата на онези, които са засегнати от ситуацията. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК