България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българка в Дания: Вирусът тук не поразява само най-възрастните

За покриване на бизнеса се отпускат се 125 млрд. корони

13.03.2020 | 09:50 Редактор: Искра Ангелова

Пандемията на коронавируса отминава в Китай и огнището се премества в Европа. След Италия, Дания взе решение да обяви пълна карантина на територията на страната. 

Всички служители в държавния сектор, чиито дейности не са изключително важни, ще бъдат пуснати в отпуск.

"В сряда вечерта, след пресконференция на мин.-председателката Мете Фредериксен, абсолютно всички бяха помолени, ако имат тази възможност - да останат у дома, основно децата", каза за "България сутрин" сънародничката ни Полина Кутманова, която живее в Дания.

По нейни думи вирусът там не поразява само най-възрастните. Статистиката показва коренно различна картина - 50% от заразените са над 90-годишни, но останалите като проценти са между 40-49 години. 

"За съжаление, има 8 случая на деца от 0 до 6-годишна възраст. Една част от хората подходиха нерационално и започнаха страшно презапасяване с основни продукти", каза още тя.

В страната вече е въведен закон, който позволява на полицията принудителна карантина и влизане в частни домове без съдебно разпореждане, ако има съмнение за заболели, които не са се свързали с властите.

"Забранено е купуването на медикаменти без рецепта повече от необходимия брой за лична употреба. Самите хора са раздвоени и изключително уплашени. Има линии, на които човек може да се свърже с властите, може да задава въпроси, засега не съм прочела негативни коментари за тези мерки", каза още Полина Кутманова.

Тази сутрин има 674 потвърдени случая в страната.

"За покриване на бизнеса се отпускат се 125 млрд. корони, което е приблизително 17 млрд. евро", посочи тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК