Анализатори: Ердоган заличава завета на Ататюрк, служи си с популизъм

Превръщането на "Св. София" в джамия е вътрешнополитически въпрос, категоричен е турският президент

14.07.2020 | 21:04 Редактор: Наталия Тотева

Християнските мозайки и стенописи в "Св. София" ще бъдат скрити по време на мюсюлманските молитви, след като вековният храм в Истанбул отново е джамия.

Първата мюсюлманска служба в "Света София" от близо 90 години ще се проведе на 24 юли - датата, на която през 1923 г. е подписан Лозанският мирен договор, с който се формират границите на модерна Турция. 

"Много систематично се демонтираха постигнатите неща от времето на Мустафа Кемал Ататюрк, имайте предвид датата на която ще бъде отворена "Св. София" като джамия - това говори за един реваншизъм на ислямистите", коментира експерт.

Преди петъчния намаз мозайката и стенописите в "Св. София" ще бъдат покрити. Ердоган демонстрира интереса си към договора от Лозана още през 2017 г., когото иска той да бъде ревизиран.

Според анализаторите, незачитането на мирната спогодба от 1923 г.. и превръщането на "Св. София" отново в джамия, са показател за окончателното заличаване на завета на Ататюрк. 

Критики по отношение на промяната на статута на паметника на културата продължават да валят от всички страни. САЩ, Русия и ЮНЕСКО се обявиха против. Казусът стана тема и на дебати между външните министри на Европейския съюз в Брюксел. 

"Това решение неизбежно ще подхрани недоверието и ще предизвика разделение между религиозните общности", заяви  върховният представител по външна политика и сигурност Жозеп Борел. 

Независимо от негативните реакции Ердоган остава категоричен - решението какъв да бъде статутът на "Св. София" е вътрешнополитически въпрос. 

Той е обсъдил въпроса за съдбата на църквата с руския си колега Владимир Путин, като го е уверил, че достъпът до паметника ще бъде гарантиран за всички. За анализаторите непреклонното решение на Ердоган е популизъм, насочен към консервативни му избиратели.

Целта е подобряване на рейтинга му, който спадна драстично през последните години.

Вижте още в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК