"Политико": САЩ подкрепиха протестиращите в България, докато ЕС мълчи

Какви са международните реакции за демонстрациите у нас?

14.07.2020 | 20:48 Редактор: Ралица Братанова

Европейската комисия подкрепя мирните демонстрации. Това заяви говорител на институцията в отговор на въпрос, свързан със събитията от последните дни в България. 

Късно снощи посолството на Съединените щати у нас пък излезе с официална позиция. В нея се казва, че правото на мирно събиране е основна демократична ценност. 

"Политико" пише, че България преживява най-големите си антиправителствени протести от седем години на фона на нарастваща корупционна криза, която показва как олигарсите упражняват контрол върху ключови звена на държавата като съдебната система и апарата за сигурност.

Основните мишени на демонстрантите са Борисов и главният прокурор на страната Иван Гешев.

В поредния си коментар за недоволството в България авторитетното брюкселско издание посочва, че американското посолство в София демонстрира влиянието си, като застава зад протестиращите. 

Бългaрcкият прeмиeр e ключoв cъюзник нa гeрмaнcкия кaнцлeр Aнгeлa Мeркeл и eврoпeйcкитe лидeри прeз пocлeднитe дни избягвaт вcякaкви критики към нeгo, въпрeки ecкaлирaщия cкaндaл, се посочва още в коментара.

Непосредствено след началото им в друг материал "Политико" сравни протестите с многоглава хидра, срещу която засега Борисов не се поддава. 

В репортаж от София "Ал Джазира" също разказва за събитията, като цитира анализатори, според които сегашната криза се корени в липсата на върховенство на закона и зависимостите между олигарсите и политиците.

Агенция "Ройтерс" също излезе с анализ, в който пише "балканската нация, определена като най-корумпираната държава в ЕС, все още не е осъдила нито един висш служител за корупция".

А в свой материал "Дойче Веле" посочва, че конфронтацията между президент и премиер вече е излязла извън кабинетите на двамата и политическото напрежение вече е по улиците на много градове в страната.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК