Конте: Извънредното положение в Италия вероятно ще продължи и след юли

Kоалиционното му правителство готвело план за реформи за опростяване на бюрокрацията

10.07.2020 | 17:13 Редактор: Ивет Арабова
Конте: Извънредното положение в Италия вероятно ще продължи и след юли

"Италия вероятно ще удължи извънредно положение отвъд сегашния краен срок от 31 юли заради коронавирусна криза", заяви италианският министър-председател Джузепе Конте, цитиран от Ройтерс.

"Възможното удължаване просто означава, че сме в състояние да продължим да налагаме необходимите мерки, за да се справим срещу епидемията", подчерта Конте. 

Италия обяви шестмесечно извънредно положение в края на януари, което позволи на правителството бързо да намали бюрокрацията при необходимост необходимо, след като двама китайски туристи бяха тествани положително за новия коронавирус, превръщайки се в първите случаи на заразата в страната.

През май Конте заяви, че Италия не може да си позволи да се върне към нормалното положение след проблемите, които страната изпита заради коронавируса, но трябва да превърне кризата във възможност за реформи.

Италианският премиер подчерта, че коалиционното му правителство подготвя план за реформи за опростяване на бюрокрацията, стимулиране на инвестициите в дигитализация и зелена енергия, подобряване на образованието, подкрепа на най-бедните и привличане на повече жени на пазара на труда, предава Investor.bg.

Правителството на страната очаква икономиката да се свие с поне 8% през тази година. Италия беше сред най-тежко засегнатите от коронавируса държави в Европа, като през последния месец властите успяха да ограничат разпространението на заразата.

Снимка: Bloomberg/Giulio Napolitano

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК