Италия начерта пътя за излизане от дълбоката криза

Страната ще разшири публичните си инвестиции

07.07.2020 | 15:34 Редактор: Тодор Петров
Италия начерта пътя за излизане от дълбоката криза

Италия планира драстично да разшири публичните си инвестиции, фокусирайки се върху стимулирането на растежа, а не върху ограничаване на дълга. Така правителството очертава излизането от най-лошата рецесия за последния един век. 

Държавните инвестиции ще нараснат до над 3% от брутния вътрешен продукт през следващите четири години от 2,3% през 2019 г., стана ясно след последното заседание на министрите в Италия, съобщава Bloomberg.

По време на срещата министърът на финансите Роберто Гуалтиери очерта плана на правителството за увеличаване на разходите за образование, стимулиране на частните инвестиции и мерки за подобряване на конкурентоспособността на Италия. Правителството одобри и списък с нови правила и процедури за бизнеса в страната, обхващащи публични търгове, разрешителни за строителство и местни усилия за дигитализация.

Италия залага на ускоряване на модернизацията на страната във всички аспекти - от високоскоростен интернет до железниците и енергията. Именно на тази стратегия се разчита да извади страната от хроничния бавен икономически растеж. Това в крайна сметка би трябвало да доведе до намаляване на огромните дългове, които се очаква да нараснат до доста над 150% от БВП през тази година.

Допълнително ограничаване на разходите само би осакатило държавата, която вече се насочваше към рецесия преди пандемията и е една от най-силно засегнатите от коронавируса в Европа, обясняват от правителството.

Италия трябва да изразходва 206 милиарда евро в отговор на кризата през тази и следващата година, финансирайки тези разходи чрез разширяване на бюджетния дефицит със 75 милиарда евро през 2020 г. и 26 милиарда евро през 2021 г., съгласно проект на план за реформи подготвен от правителството на Конте. Предвиждат се 67 милиарда евро допълнителни инвестиции в транспортната мрежа, а за инфраструктура общо се очаква да бъдат заделени почти 200 милиарда евро.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК