Арестуваха руски губернатор по подозрение в поръчкови убийства

Сергей Фургал е отведен в Москва, където съдът ще определи мярката му за неоклонение

09.07.2020 | 22:49 Редактор: Наталия Тотева
Арестуваха руски губернатор по подозрение в поръчкови убийства

Губернаторът на Хабаровския край в Русия Сергей Фургал е арестуван по подозрение в организиране на поръчкови убийства. Той бе конвоиран със самолет от Хабаровск до Москва, където съдът трябва да определи мярката му за неотклонение. Фургал не е признал вина.

Според разследващите, убийствата са били извършени през 2004 и 2005 г., когато Сергей Фургал се е занимавал с търговия с метали, а жертвите са били негови конкуренти. 

Още миналата година в рамките на същото разследване бяха задържани четирима души, които са посочили Фургал като организатор на престъпленията.

Лидерът на Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски бе възмутен от показния арест на своя съпартиец.

По думите му губернаторът никога няма да бъде изключен от партията и тя ще продължи да го защитава. Жириновски заплаши, че неговата парламентарна фракция ще напусне Държавната дума.

"Трябва фракцията на ЛДПР да подаде оставка и да си тръгне от тук. Нека целият свят да види какъв бардак е в нашата страна! Нужна ви е конституция – дадохме ви конституция, а вие ни слагате белезници. Седите си по кабинетите и започвате да действате като при Сталин", заяви той.

Според Жириновски зад ареста на Фургал стоят определени бизнес интереси, информира БНР. През септември 2018 г. той спечели губернаторските избори в Хабаровския край с близо 70% подкрепа срещу 30 на сто за кандидата на управляващата партия "Единна Русия" - Вячеслав Шпорт.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК