Обвиниха в убийства и бившия председател на парламента на Косово

Специализираната прокуратура била принудена да избърза с обвинението, Тачи и Весели опитвали да се намесят в работата ѝ

25.06.2020 | 15:37 Редактор: Александра Иванова

Диалогът на Сърбия и Косово в Белия дом по покана на американския президент е пред провал. Шансовете на САЩ за дипломатически успех намаляха, след като президентът на Косово получи нови обвинения във военни престъпления от Специализираната прокуратура за Косово в Хага.

Бившият командир на Армията за освобождение на Косово и настоящ президент на частично признатата страна - Хашим Тачи е обвинен в убийството на близо сто души в периода 1998 г. - 1999 г. Сред жертвите са косовски албанци, сърби, роми и други етноси, както и политически противници.  

"Обвинителният акт е резултат от продължително разследване и отразява убеждението на прокуратурата, че може несъмнено да докаже всички съдържащи се в него обвинения", заявиха от обвинението.

Обвинителният акт съдържа 10 точки. Тепърва обаче съдия трябва да разреши обвинението да навлезе в следващата съдебна фаза. Заедно с Тачи са обвинени още 9 души, включително Кадри Весели - бившият председател на парламента на Косово и един от основателите и ключова фигура в Армията за освобождение на Косово. 

Специализираната прокуратура е била принудена да избърза с обвинението, тъй като Тачи и Весели многократно са се опитвали да се намесят в работата ѝ. 

"Смята се, че Хашим Тачи и Кадри Весели са провели тайна кампания за възпрепятстване на Съда в опит да гарантират, че те няма да са изправени пред правосъдието", казаха още от обвинението.

Обвинението се оказа повратно за планираната визита на Тачи в Съединените щати за разговори със сръбския си колега Александър Вучич. Целта на срещата беше да се нормализират отношенията между Белград и Прищина, което е важно условие за присъединяването на двете държави към Европейския съюз. Oчакваше се той да бъде заменен от премиера Авдула Хоти, но в последния момент и той обяви, че няма да присъства.

"Заради ситуацията в Прищина и обвинението на специализираната прокуратура, трябва да се върна в Косово, за да намеся. Съобщих на посланик Гренел, че не мога да присъствам на срещата на 27 юни в Белия дом", написа той в Twitter.

Обвиненията срещу Тачи доведоха до сериозни политически сътресния в Прищина. Брюксел обяви, че поддържа работата на специализираната прокуратура. А от Държавния департамент на САЩ определиха обвиненията като крачка напред в процеса на помирение на Западните Балкани.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК