Водещи университети съдят администрацията на Тръмп заради решението за визите

Объркване и страх цари сред студентите

08.07.2020 | 22:05 Редактор: Ивет Арабова

Недоволство на университети в Съединените щати. Учебни заведения и конгресмени осъдиха решението на администрацията на Доналд Тръмп да не се издават визи на чуждестранни студенти, записани в университети, в които лекциите са онлайн. Масачузетският технологичен институт и Харвардският университет заведоха в сряда дело в Окръжния съд на САЩ в Бостън, за да спрат администрацията на Тръмп.

Объркване и страх сред чуждестранните студенти - това предизвика решението на администрацията на президента Тръмп да преустанови издаването визи за граждани на трети страни, записани в университети с изцяло онлайн програми през следващата година. Митническата и граничната защита няма да ги допуска в страната, а тези от тях, които вече са в Съединените щати са заплашени от депортация. 

Според преподавателя в Калифорнийския университет Христофор Караджов съдбата на студентите ще се определя при неясни условия.

"Не става ясно какъв е минималният брой присъствени класове или физически, които в традиционния вариант трябва да бъдат заети от студентите, за да се водят с правилен имиграционен статус. Университетите нямат добри указания какво се случва", обясни Караджов.

За учебната 2018-2019 година в Съединените щати са записани над 1 милион чуждестранни студенти, които са допринесли за икономиката на страната с над 41 милиарда долара. Ако бъдат депортирани е възможно да прекъснат образованието си, а така и университетите да претърпят финансово поражение. 

Реакция дойде и от няколко конгресмени, които са на мнение, че действията ще навредят на икономиката и няма да помогнат за справянето с Ковид-19. А други виждат в действията на президентът Доналд Тръмп опит здравната криза да се използва за политически цели. 

В интернет набира популярност петиция в защита на студентите от чужбина. В нея се посочва, че дори и университетите да предлагат онлайн обучение, това не означава, че дистанционното присъствие на лекциите е възможно от всяка точка на планетата. А причината е часовата разлика.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg/Adam Glanzman

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК