Вучич: Протестът в Белград беше агресивен и повлиян от чужди служби

Събитията привлякоха и вниманието на Брюксел

08.07.2020 | 21:12 Редактор: Ивет Арабова
Вучич: Протестът в Белград беше агресивен и повлиян от чужди служби

Сръбският президент Александър Вучич обвини чуждите служби за организирането на протеста тази нощ в Белград. Той заяви това по време на извънредно обръщение към нацията.

"Станахме свидетели на агресивен политически протест, незаконен, несъгласуван с полицията, въпреки всички правови актове. Протестът беше добре организиран, имаше влияние на чуждестранните фактори, чуждите служби. Нашата полиция ще се заеме внимателно с това. Протестиращите използваха ножове, камъни, коктейли Молотов“, каза той.

Заради повишения брой на заразени с коронавирус сръбското правителство въведе отново полицейски час от петък до понеделник, както по време на извънредното положение в страната. Президентът Александър Вучич заяви, че около 4 000 души са в болници с Ковид-19, а медицинските заведения в столицата Белград са почти пълни.

Обявените планове предизвикаха демонстрации, организирани от група опозиционни партии, като най-радикалните участници в тях пробиха полицейските кордони, успяха да влязат в залата на сръбския парламент, изгориха три полицейски коли и няколко контейнера за боклук. Полицията използва сълзотворен газ и друга специална техника, за да разпръсне протестиращите. Събитията в Белград привлякоха вниманието на Европейската комисия. От Брюксел подчертаха, че правото на мирен протест е от съществено значение за демократичното общество, предава БГНЕС.

"Рестриктивните мерки не бива да нарушават основните права и свободи и трябва да бъдат ограничени във времето до периода, в който това е наложително. Същото се отнася и за правото на мирен протест. Същевременно общественият ред трябва да бъде гарантиран“, заяви говорителката на ЕК Ана Писонеро.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК