Като на война в Белград заради мерките срещу коронавируса

Сблъсъци, запалени коли, сълзотворен газ и арести в сръбската столица

08.07.2020 | 13:45 Редактор: Искра Ангелова

Напрежението в Белград ескалира до безредици. Многохиляден протест срещу новите по-строги мерки заради ковид епидемията прерасна в сблъсъци с полицията. Беше щурмувана и сградата на парламента.

След въвеждането на полицейски час недоволството в Белград рязко нарасна. С антиправителствени лозунги протестиращите скандираха "Предателство" и "Крадци", и поискаха оставка на управляващите. 

Демонстрантите запалиха и преобърнаха контейнери за боклук, блокирайки улиците, водещи до площада пред парламента. Подпалени бяха и най-малко три полицейски автомобила. 

Напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци. Демонстрантите хвърляха камъни и бутилки по полицията, а тя отговори със сила и сълзотворен газ. 

Органите на реда не успяха да удържат натиска на протестиращите и те нахлуха в парламента. Беше направен опит за щурм и на президентството. За да се овладее ситуацията малко след полунощ на място бяха изпратени допълнителни полицейски части. 

Властите задържаха множество демонстранти. Беше направен опит и да се попречи на телевизиите да снимат арестите и отношението към протестиращите. 

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК