Протестиращи хвърлиха статуя на Колумб във водите на пристанището в Балтимор

"Заедно ще се борим за американската мечта и ще я защитаваме", заяви Тръмп

05.07.2020 | 12:20 Редактор: Искра Ангелова
Протестиращи хвърлиха статуя на Колумб във водите на пристанището в Балтимор

Протестиращите в американския град Балтимор събориха статуя на Христофор Колумб, съобщават местните медии, като го посочват като поредния паметник, съборен в рамките на антирасистките демонстрации, предава AFP

Статуи на фигури, свързани с колониализма и робството, биват сваляни от техните пиедестали в Съединените щати и по света, след като протестите на Black Lives Matter започнаха като отговор на убийството на Джордж Флойд от бял полицай в Минеаполис през май.

Кадри, публикувани от Baltimor Sun, показаха протестиращи, използващи въжета, за да свалят статуята на Колумб - италианският мореплавател, който достигна до Америка през 1492 г. и го хвърлиха в пристанището.

Дълго приветстван като т. Нар. Откривател на "Новия свят", Колумб се смята от мнозина, че е предизвикал години на геноцид срещу местното население в Америка. Той бива критикуван наравно с генералите от Конфедерацията, защитавали Американския Юг.

Президентът Доналд Тръмп по-рано спомена мореплавателя в речта си по случай националния празник 4 юли, когато американците обявяването на независимост през 1776 г. от Великобритания.

"Заедно ще се борим за американската мечта и ще я защитаваме, пазим и съхраняваме американския начин на живот, започнал през 1492 г., когато Колумб откри Америка", каза той в обръщение, в което се противопостави на протестиращите, изискващи расова справедливост.

"Сега сме в процес на борба с радикалната левица, анархистите, агитаторите, грабителите и хората, които в много случаи нямат абсолютно никаква представа какво правят", каза той.

"Никога няма да позволим на ядосана тълпа да ни събори статуите, да заличи историята ни, да индоктринира децата ни", заяви Тръмп.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК