Тръмп: Станахме свидетели на безпощадна кампания за заличаване на нашата история

В навечерието Деня на независимостта той призова вандалите да бъдат спрени

04.07.2020 | 14:05 Редактор: Искра Ангелова

Пламенна реч в навечерието Деня на независимостта произнесе президентът Доналд Тръмп. Държавният глава се обърна директно към разочарованите бели избиратели и нарече онези, които оскверняват паметници "леви фашисти".

В подножието на прочутия монумент, изваян в скалите с образите на четирима американски президенти в мемориалния комплекс Ръшмор в щата Южна Дакота, Тръмп произнесе пламенна реч, в която директно се обърна към потенциалните си избиратели четири месеца преди вота. 

Акцент в нея станаха и разделенията сред американците след убийството на тъмнокожия Джордж Флойд в Минеаполис. Всички, които събарят паметници, Тръмп определи като вандали и стигна дори по-далеч. 

"Поддръжници на новия крайно ляв фашизъм в Съединените щати искат да унищожат историята на страната и да принизят американската революция", заяви американският президент.

Тръмп заговори дори за нов тоталитаризъм. 

"Станахме свидетели на безпощадна кампания за заличаване на нашата история, за оклеветяване на нашите герои, заличаване на нашите ценности и идеологическа обработка на нашите деца. Разгневени групировки се опитват да премахнат статуите на нашите основатели. Те мислят, че американският народ е слаб, безволев и покорен. Но това не е така", отсече той.

И призова вандалите да бъдат спрени. 

"Не се съмнявайте, че тази културна революция от ляв тип има за цел да погуби американската революция", заяви Тръмп.

Вижте повече във видеото.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК