Жан Кастекс е новият министър-председател на Франция

Френският президент Еманюел Макрон му връчи мандат да състави правителство

03.07.2020 | 16:53 Редактор: Наталия Тотева

Само в рамките на няколко часа Франция остана без министър-председател и се сдоби с нов. Досегашният премиер на страната - Едуар Филип се оттегли заедно с целия кабинет. 

Президентът Еманюел Макрон прие оставката и назначи на поста Жан Кастекс. За разлика от Едуар Филип, който беше смятан за по-популярен дори от самия Макрон, 55-годишният Кастекс е слабо известна политическа фигура. 

Въпреки това, преди да поеме премиерското място, той играеше ключова роля в справянето с пандемията от Ковид-19. Рокадите във френското правителство обаче не са изненада. 

Оставката на Филип беше очаквана, след като пред медиите президентът Макрон заяви, че ще поеме по "нов път" през последните години от мандата си. Той добави, че за постигането на целта ще има нов екип. 

Анализатори коментират, че прекрояването на центристкото правителство на Макрон е следствие от провала на партията му на месните избори. За разлика от зелените кандидати и левите им съюзници, формацията на Макрон не спечели нито един от големите градове, включително и Париж. 

Освен ниският изборен резултат, Макрон трябва да се справи и с икономическата криза, в която страната попадна заради коронавируса. Анкета на Le Figaro и France Info в четвъртък показа, че три четвърти от френските избиратели търсят политическа промяна от президента.

Снимка: БГНЕС

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК