60% от германците одобряват сформиране на „широка коалиция“

37% от анкетираните са оптимисти относно кабинет между Християндемократическия съюз и „Зелените“.

25.09.2013 | 10:01
60% от германците одобряват сформиране на „широка коалиция“

Ден след обявяването на изборните резултати в Германия стана ясно, че повече от 60% от населението одобрява сформирането на "широка коалиция". Според последните проучвания 64 % от избирателите искат да бъдат управлявани от Християндемократическия съюз и Германската социалдемократическа партия.

37% от анкетираните са оптимисти относно кабинет между Християндемократическия съюз и „Зелените“, a 25% смятат, че кабинетът трябва да се формира между християндемократите и левицата. 37% от анкетираните изразяват съжалението си от неуспеха на Партията на свободните демократи да влезе в парламента, докато 60% се чувстват щастливи от това.

Консервативният блок на канцлера Ангела Меркел спечели изборите в неделя, но пет депутатски места не достигат за самостоятелно управление. Търсенето на коалиционни партньори се налага, защото предишните й съюзници не успяха да преминат 5-процентовата бариера, за да влязат в Бундестага.

Първото заседание на новия парламент трябва да започне не по-късно от 22 октомври. Останалите партии, които влизат в парламента, са Социалдемократическият съюз, „Зелените“ и Германската лява партия. Вчера късно вечерта трима лидери на Зелената партия на страната обявиха, че подават оставка, след като партията стана четвърта на парламентарните избори в неделя.

„Зелените“ ще изберат нов екип през следващия месец. Съюзник на канцлера отхвърли каквито и да е било преговори за коалиция със „Зелените“. Лидерът на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер заяви, че потенциални коалиционни партньори са социалдемократите. При голяма коалиция Зеехофер ще настоява за три министерства – на финансите, транспорта и вътрешните работи.