Водещ вирусолог: Не втора или трета, ние сме в трайна вълна

В момента се забелязват много асимптоматични инфекции от коронавирус, посочва той

29.06.2020 | 12:12 Редактор: Юлия Христова
Водещ вирусолог: Не втора или трета, ние сме в трайна вълна

Водещ германски вирусолог смята, че са необходими международни "екипи за бързо реагиране срещу коронавируса". Проф. Хендрик Щреек от университета в Бон предупреждава също, че през есента ще има много повече инфекции.

В интервю за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" германският експерт казва, че въпросните екипи за бързо реагиране би трябвало да се изпращат в различни точки на света, за да ограничават разпространението на коронавируса, а и на всякакви други инфекциозни заболявания. Проф. Щреек смята, че ще е от полза, ако всяка държава разполага с подобни екипи и на национално ниво, пише DW.

В интервюто за германското издание той казва следното: "Развитието на инфекциите от коронавирус явно се влияе от сезона и климата. Поради този факт трябва да очакваме, че през есента ще има много повече зарази от сега. Смятам, че няма да има само втора или трета вълна. Мисля, че се намираме в една трайна вълна, която постоянно се променя, като ту отслабва, ту се засилва."

Специалистът по вирусология изтъква също, че в момента се забелязват много асимптоматични инфекции от коронавирус. Според, него това дава основание да се предполага, че сред хората може би вече има частичен имунитет срещу Ковид-19.

Проф. Щреек твърди, че в бъдеще инфекцията може би ще протича по-леко, така че да са достатъчни само обикновени мерки за хигиена – като спазване на дистанция, отмяна на масовите събирания на хора и спазването на правила при кихане и кашляне.

Вирусологът изтъква обаче, че коронавирусът няма да изчезне напълно, дори и процентът на новите инфекции да спадне до нула.

"Докато не разполагаме с ваксина, ще трябва да живеем с него", казва експертът в заключение.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Хайде сега и трайна вълна - що за понятие е това. Сигнализирай за неуместен коментар