20 от заразените българи в Неапол са в болница, а нямали симптоми

Консулът ни в Рим обясни, че на спешна среща е коментирана ситуацията

26.06.2020 | 18:42 Редактор: Ивет Арабова

Властите са изолирали пет блока в Мондрагоне, в които живеят около 300 италианци, близо 200 българи, както и граждани на други страни. Но според тамошните медии броят им е много по-голям. Напрежението обаче ескалира, след като българите бойкотираха карантината. Местни запалиха български автомобил, а наши сънародници отвърнаха с хвърлени столове през терасите. Наложи се цяла нощ полицията да пази реда, намеси се и армията. 

На спешна среща с кризисния щаб е било търсено решение какво да се прави със сънародниците ни, включително и да бъдат настанени в хотели. Това разказа пред Bulgaria ON AIR консулът ни в Рим. 

"От една страна има тази епидемиологична обстановка, която тях ги притеснява. Взети са проби от тези 5 блока. От тези 43 позитивни, на 41 са от български граждани. 20 от нашите съграждани са ги превели в болница, не не им е мястото там. Те са асимптоматични", коментира консулът ни в Рим Ермелина Пейчева.

Местните недоволстват заради поведението на българите, някои от които са избягали от комплекса, обособен за червена зона и под тежка охрана.  
"Имало е вчера протестни шествия, нашите са слезли долу. Имало е ескалация на напрежението, което е накарало областния управител да се обърне за подкрепа", обясни Пейчева.

Консулът ни разказа, че българите не са се подчинили на разпорежданията, отказали са да дадат и кръвни проби. На хората в блокирания комплекс се носят вода и храна.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК