Само 29% от европейците имат доверие в държавата си за битката с Ковид-19

Има нужда от повече съдействие на европейско ниво, сочат нови данни

24.06.2020 | 15:42 Редактор: Ралица Братанова
Само 29% от европейците имат доверие в държавата си за битката с Ковид-19

Повечето европейски граждани не демонстрират висока степен на доверие към експертите и властите по повод кризата с коронавируса. Това се твърди в ново социологическо проучване, което установява, че европейците, включително и българите, искат координирана реакция на ЕС спрямо Ковид-19

Мащабното ново проучване, публикувано в доклад от Иван Кръстев и Марк Ленард, опровергава три разпространени илюзии, очертали се по времето на пандемията с коронавируса, като установява широка подкрепа за водено от ЕС възстановяване от кризата.

В резултат от данните Кръстев и Ленард оспорват твърденията за надигането както на националистическия евроскептицизъм, така и на европейския федерализъм, за нарастване на подкрепата за масирани държавни интервенции и за издигане авторитета на експертите.

Според данните 56% от българите смятат, че кризата от коронавируса е доказала, че има нужда от повече съдействие на европейско ниво, при средно 63% при европейците. Според експертите обаче тази подкрепа за по-силно европейско взаимодействие е условна и не бива да бъде разглеждана като призив за допълнително разширяване на европейските институции или като вот на доверие за сегашната структура на ЕС.
Авторите на изследването посочват, че проучването им развенчава 3 всеобщи илюзии по повод кризата с коронавирусата.

Първата от тях е, че кризата е създала нов консенсус в Европа, като е тласнала по-голямата част от обществеността към искане за по-изразена роля на държавата. Според проучването обаче, истината е, че общият брой на хората, загубили доверие в способността на държавата да действа, всъщност надхвърля броя на тези, които се настояват за повече държавни интервенции в резултат от кризата.

Във всичките анкетирани девет европейски страни само 29% изразяват по-висока степен на доверие в държавата и оценяват позитивно работата на собственото си правителство. Обратно на това, 33% са загубили доверие в способността на държавата и дават негативна оценка на свършеното от тяхното правителство.

В България 61% от участниците в проучването твърдят, че правителството се е справило добре с коронавирус кризата – но само 27% от тях заявяват по-силна увереност в способностите на правителството да се справя с проблеми, които влияят на живота на хората.
 
Втората илюзия, според проучването е, че кризата с Ковид-19 е довела до по-висока степен на доверие към експертите. Според данните истината е, че европейските граждани не демонстрират висока степен на доверие към експертите и властите по повод кризата с коронавируса, пише Dnes.bg.
 
Само 35% от отговорилите на този въпрос са изразили становище, че работата на експертите е от полза за тях, докато 38% смятат, че политиците са използвали експертите и са укрили информация от обществеността; 27% от респондентите изразяват ниска степен на доверие към експертите по принцип.

Доверието към експертите е най-силно в Северна Европа, особено в Дания (64%) и Швеция (61%), където гражданите изразяват и висока степен на доверие в държавата. Най-ниско е доверието към експертите във Франция (15%), Полша (20%) и Испания (21%).

В България само една трета (33%) от респондентите на проучването считат, че има полза от мнението на експертите по време на текущата здравословна криза.
 
Третата голяма илюзия пък била, че кризата е довела до повишаване както на националистическия евроскептицизъм, така и на про-европейския федерализъм. Според експертите точно обратното – тя създава подкрепа за сътрудничество в ЕС, когато сме изправени пред непознати заплахи, но не за повече интеграция.
 
Във всички участвали в прочуването девет страни мнозинството е на мнение, че съществува нужда от по-голямо сътрудничество между страните-членки в бъдеще. Това мнение се споделя от 63% от европейците. Повече от половината (56%) от участниците в проучването в България споделят това виждане.

Българите, редом с испанците (63%), италианците (57%) и португалците (70%), са сред най-склонните да подкрепят повече споделяне на финансовите несгоди в такива кризи. 54% от запитаните в България споделят това виждане.

Снимка БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК