Четвърт милиард деца по света нямат достъп до образование

40% от най-бедните страни не са подкрепили особено уязвими ученици по време на пандемията

23.06.2020 | 12:55 Редактор: Искра Ангелова
Четвърт милиард деца по света нямат достъп до образование

Повече от четвърт милиард деца по света нямат достъп до образование. Коронакризата задълбочава това положение още повече, посочва Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) като заключение от настоящия си Световен доклад за образованието, пише Der Spiegel.

Според доклада 40% от най-бедните страни не са подкрепили бедни и особено уязвими ученици по време на пандемията. Като цяло над 90% от всички учащи по света са засегнати от закриването на училищата.

Още преди пандемията неравенствата в областта са били масово разпространени, сочи проучването на ЮНЕСКО. Изследването, озаглавено "Приобщаване и образование", се базира на данни, според които още през 2018 г. 260 милиона деца и юноши по света изобщо нямат достъп до образование, което съответства на около 17% от всички непълнолетни в училищна възраст, информира Bloomberg TV Bulgaria.

Опитът показва, че "кризите в здравеопазването могат да засегнат мнозина", подчертава генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле. Това според нея важи особено за "най-бедните момичета, много от които може никога да не се върнат в училище".

ООН си е поставила за цел да гарантира на всеки млад човек възможността за достъп до средно образование до 2030 г.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК