ООН: Човешкото развитие ще се забави със шест години, заради Ковид-19

Различното на коронавирус кризата е, че засяга три области - здравето, образованието и доходите, сочи доклад на организацията

20.05.2020 | 23:30 Редактор: Александра Иванова
ООН: Човешкото развитие ще се забави със шест години, заради Ковид-19

Човешкото развитие е на път да отчете спад за първи път от 30 години насам. Това се казва в доклад на Програмата на ООН за развитие.

Причината за това отстъпление са санитарните, социалните и икономическите последици от пандемията Ковид-19. В документа се припомня, че светът е преживял много критични ситуации през последните 30 години, като финансовата криза през 2007-2009 г. и епидемията от Ебола в Африка през 2014-2016 г. Всяка една от тези ситуации е засегнала тежко човешкото развитие, но като цяло това не е попречило да има напредък в развитието от една в друга година, пишат "Франс прес" и "Ройтерс", цитирани от БНР.

Различното на кризата, която ни е връхлетяла в момента е, че засяга три области едновременно - здравето, образованието и доходите, сочи докладът. Шест от 10 деца не получават образование заради затворените училища по света. Така например 86% от децата в началните училища в страните със слабо развитие не учат сега, защото нямат средства за дистанционно обучение. Разширяването на достъпа до интернет в страните с ниски и средни доходи ще струва 100 милиарда долара, тоест равно на около 15 процента от приходите, които те ще изгубят тази година.

Дълбоката рецесия засяга много икономики. Средният доход на човек в световен план се очаква да спадне с 4%.

Спадът в човешкото развитие може да е равносилен на заличаването на напредъка, постигнат за последните 6 години. По-засегнати от тази тенденция ще бъдат страните в развитие, които са по-малко способни да се справят с икономическите и социалните последици от пандемията.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК