Реакциите на властите и обществото по време на испанския грип през 1918 г.

Само през първите 25 седмици от разпространението си вирусната епидемия убива 25 млн. души

17.05.2020 | 07:30 Редактор: Александра Иванова
Реакциите на властите и обществото по време на испанския грип през 1918 г.

През 1918 г. вирусна епидемия връхлита хората по цял свят. По-късно я наричат "испански грип". Грипът не произхожда от Испания, но Испания е първата страна, която съобщава за смъртен случай. Само през първите 25 седмици от разпространението си испанският грип убива 25 милиона души. Фаталният край застига болните със задушаване вследствие на остра дихателна недостатъчност.

Хората слагат маски на лицата си, екипи дезинфекцират улиците. Новините за епидемията първоначално са приглушени в други страни, за да се избегне "увреждането на морала". Испанските вестници обаче не били обект на цензура, защото страната е неутрална по време на войната. Познато? Учените наричат усещането "дежавю".

Здравните власти по света предприемат различни действия. Някои от тях - хаотични и повлияни от чувството за несигурностОблекчават забраните за тютюнопушене във фабриките, защото се завърта теория, че цигарите ще помогнат за предотвратяване на инфекцията. Много театри, танцови зали, кина и църкви са затворени. Някои в продължение на месеци. Повечето заведения остават отворени, но има и такива, които са обект на военни ограничения. Футболната лига и Купата на футболната асоциация, по-известна като "ФА Къп", са отменени заради войната. Мъжките отбори обаче играят в регионални състезания, а женският футбол, който привлича големи тълпи, продължавал през цялата пандемия, информира Би Би Си.

Съобщенията за общественото здраве стават объркващи и непостоянни. Фалшивите новини и теории за конспирация изобилстват. Властите информират хората чрез рекламни кампании и листовки. Те предупреждават, че болестта се разпространява чрез кашлица и кихане и съветват хората да си правят вътрешни промивки на носа със сапун и вода всяка сутрин и вечер.

"Насилвайте се да кихате. След това дишайте дълбоко, разхождайте се редовно и яжте много каша", пишело още в съветите на здравните власти.Навсякъде е имало пунктове за раздаване на маски.

 Испански грип

Съществена разлика между двете заболявания е, че Ковид-19 засяга по-възрастните хора. Докато испанският грип е поразявал хората на възраст между 20 и 30 години, със силна имунна система. През 1918 г. няма лечение на грип и пневмония. Антибиотици също не съществуват. Болниците бързо са препълнени. Тогава смятат, че чистият въздух предотвратява разпространението на инфекцията.

След смъртоносната втора вълна от испански грип от края на 1918 г., новите случаи намаляват рязко - почти няма регистрирани заразени. Едно от обясненията за резкия спад е, че лекарите предприемат действия за лечението на пневмонията, която обикновено се развива като бактериална инфекция след вирусната. Според друга теория вирусът мутира изключително бързо към по-малко смъртоносен щам.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Спрямо времето каквото са могли са го направили. Сигнализирай за неуместен коментар