282 млн. евро приходи за Гърция от българите, пътували с личен транспорт

Страната ни е следвана от Албания (200 млн. евро) и Турция (171 млн. евро)

22.06.2020 | 10:20 Редактор: Искра Ангелова
282 млн. евро приходи за Гърция от българите, пътували с личен транспорт

Румънските, сръбските и българските туристи, използвали личен транспорт, са донесли близо 1 млрд. евро приходи на Гърция през 2019 г., сочи проучване.

По отношение на този показател Румъния е най-големият източник на приходи за Гърция през изминалата година, като румънските граждани са генерирали 354 млн. евро за икономиката на южната ни съседка. 

Сърбия е на второ място с 297 млн. евро, а България е трета - с 282 млн. евро. Това става ясно от проучване на Института на Асоциацията на гръцките туристически предприятия (INSETE), цитирано от Bloomberg TV Bulgaria. 

Страната ни е следвана от Албания (200 млн. евро), Турция (171 млн. евро) и Република Северна Македония (114 млн. евро).

Около 9,6 милиона туристи са пристигнали в Гърция, използвайки автомобили, през 2019 г., което представлява 30,6-процентен дял от общите посещения в страната.

Изследването показва приноса на посещенията на Гърция от чуждестранни туристи с личен автомобил, като през 2019 г. този показател възлиза на 9,6 милиона посещения, 38,2 милиона нощувки и 1,8 млрд. евро приходи. Това съответства на 30,6-процентен дял от общите пристигания, 16,4-процентен дял от нощувките и 10,1-процентен дял от приходите през годината.

Гърция очаква отварянето на границите ѝ след облекчаването на мерките срещу коронавируса да насърчи силното търсене в сегмента през третото тримесечие. Основни фактори за това са лесният достъп и усещането за сигурност и независимост при посещенията с лични превозни средства.

Правителството се надява, че успехът му в справянето с пандемията ще му помогне да популяризира страната като по-безопасна дестинация. Но успехът на летния ваканционен сезон зависи и от това, което се случва на други места. 

Скок в случаите на заразени с Ковид-19 в няколко балкански държави накара Атина да отложи отварянето на северната си граница за всички страни, с изключение на България, до края на месеца. Докато Гърция отново отвори основните си летища за много международни полети, новите огнища ще предизвикат преосмисляне на въпроса.

Все пак успешното управление на пандемията досега от страна на Гърция е високо оценено. Като за начало премиерът Кириакос Мицотакис успя да отвори повторно вътрешната икономика на страната преди други държави като Великобритания. Това ще намали удара върху брутния вътрешен продукт.  

Правителството въведе скъпи мерки за подпомагане на бизнеса и работниците, включително заеми за малки и средни предприятия, както и нова схема за неработещи лица. Страната се надява да намали тези мерки по-бързо, отколкото на други места, когато дейността се възобнови, за да облекчи тежестта върху публичните финанси.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Ами ето, а това можеха да са пари влезли и в България, но нашите хотелиери правят всичко възможно да изгонят родния турист, като казват "Вие като не щете, има кой да дойде". Така, ама сега не идва никой и българите пак към Гърция отиват. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Където са хората, там са и парите! Сигнализирай за неуместен коментар