Ломбардия: Преживелите коронавируса разказват

Ковид-19 унищожи почти целия регион

20.06.2020 | 09:39 Редактор: Наталия Тотева
Ломбардия: Преживелите коронавируса разказват

На 23 февруари Кодоньо се превръща в "Ухан на Запада". Епидемията от Ковид-19 силно почти опустошава региона Ломбардия. Четири месеца по-късно, Би Би Си се връща на място, за да говори с онези, които още страдат и искат отговори за това какво се объркало.

"Звукът от сирените на линейките бе непрестанен. Те ни напомняха да сме внимателни, че ако не правим това, което кажат - можеше да сме следващите", казва  Андреа Алони.

"Ние не сме герои като лекарите и сестрите. Но дадохме всичко от себе си", казва ръководителят на доброволците за гражданска защита.

Те са се събрали, за да почетат паметта на загиналите. Към днешна дата обстановката в Ломбардия е овладяна.

Коронавирусът унищожи почти целия регион, но в някои населени места решиха да вземат мерки по-рано от останалите, за да спрат разпространението на вируса.

Други направиха основни грешки, което доведе до бързо разпространяване на заразата. Сред тях е и Бергамо.

"Само през март и април нашата общност загуби 196 души. Толкова много хора обичайно умират за една година. Не искаме да забравим това, което се случи. Искаме да ни напомня, че трябва да живеем така, че да не пропиляваме животите си", казва Марио Карминати, свещеник в църквата на Бергамо.

От Ломбардия заразата плъзва по целия свят. Случаи от Бразилия до Великобритания са свързани с региона. Всичко е прехвърлено в ръцете на властите в столицата Милано. Те трябва да затегнат хватката, тъй като и там се появяват сериозни проблеми. Най-вече в старческите домове, пише dnes.bg.

"Майка ми беше в дом за възрастни с Алцхаймер в продължение на дълги години. Казаха ни по телефона, че тя има треска в продължение на 3 дни. Попитахме ги дали са я тествали, а те ни казаха, че регионалният здравен инспектор не изпраща тестове. Седмица по-късно тя почина... сама. Никой не беше при нея. Много съм ядосана. Искам да знам кой беше отговорен за това, кой сгреши", споделя Анджела Оливиела.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК