Цял свят разхлабва мерките, а Ковид-19 е бил в Италия още през 2019 г.

Великобритания е в трета степен на риск от общо пет

19.06.2020 | 17:46 Редактор: Наталия Тотева

Коронавирусът е бил в Италия още през 2019 г. - много преди първите потвърдени случаи в страната, сочи ново проучване. Според последните данни заразените с Ковид-19 по света вече са над 8,6 млн., а жертвите - над 450 000.

Великобритания понижи степента на риск заради коронавируса от четвърта на трета степен - от общо 5

А Шотландия навлиза във втора фаза на отхлабване на мерките.

"От днес хората, които живеят сами или с деца могат да формират разширена група домакинства с други хора. На този етап не можем да си позволим да сме самодоволни, тъй като вирусът все още не се е разминал", посочи шотландският премиер Никола Стърджън.

Проучване показва, че новият коронавирус е бил в отпадните води на Милано и Торино 2 месеца преди да бъде обявен първият случай в Италия през февруари.

Италианският Висш здравен институт е изследвал проби от отпадни води от октомври до февруари. Той е бил намерен и в отпадните води на Барселона много преди първия съобщен болен.

Втора фаза в разхлабването на мерките обяви и американският щат Ню Йорк, най-засегнатият в страната. В понеделник ще започнат работа офиси, магазини в затворени пространства, хранителни заведения на открито, фризьорски салони и бръснарници, отварят и спортните площадки.

Очаква се да бъдат спасени около 45 000 работни места.

Китай съобщи за 25 нови болни от Ковид-19 в Пекин, който почти се беше завърнал към нормалния живот, но след откриване на ново огнище бяха затворени квартали. Започна и масово тестване на населението. Властите съобщиха, че вирусът е внесен от Европа, но е по-стар от щамовете на континента. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК