Над 50% от населението на Бергамо има антитела срещу Ковид-19

Италианският град бе епицентър на коронавируса в Европа

09.06.2020 | 18:37 Редактор: Александра Иванова

В италианския град Бергамо, превърнал се в епицентър на Ковид-19, повече от половината граждани, тествани за вируса, имат антитела. Това показват данните на доклад на здравните власти.

Между 23 април и 3 юни властите в Бергамо проведоха кампания за серологични тестове с цел да се направи оценка на епидемиологичната картина в района. Резултатите сочат, че 57% от 10 хил. души, подложени на изследването, имат антитела за Ковид-19. Това означава, че тези хора са били в контакт с вируса и са разработили имунен отговор.

Антитела са открити в повече от 30 на сто от над 10 хил. медицински лица - групата, смятана за най-уязвима от вируса. Здравните власти съобщиха, че размерът на извадката е "достатъчно широк", за да бъде надежден показател за наличието на Ковид-19 сред населението на Бергамо. Градът пострада най-сериозно от новия вирус. 

Според националния статистически институт на Италия, в разгара на огнището през март, в Бергамо са починали над 500% повече хора в сравнение със средния брой смъртни случаи за периода 2015 г. - 2019 г.

Проведеното в Бергамо изследване е част от мащабна кампания на италианското здравно министерство и националния институт по статистика за кръвно тестване. Целта е да бъде изследвана представителна извадка от около 150 хил. души, за да се стане ясен размерът на епидемията в страната.

Вижте повече във видеото на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК