Скандал в Белия дом: Ще спрат ли книгата, разобличила Тръмп?

Със съдебна заповед беше поискано издаването ѝ да бъде прекратено

18.06.2020 | 19:42 Редактор: Юлия Христова

Буря в Белия дом, след като в медиите изтекоха части от книгата на бившия съветник по националната сигурност на президента Доналд Тръмп. В откъсите се посочва, че Тръмп е искал от Китай да се намеси в предстоящите избори в Съединените щати.

Администрацията на президента реагира остро, а Министерството на правосъдието заведе дело, за да спре издаването на книгата.

В книгата си Джон Болтън твърди, че по време на срещата на върха на Г-7 през 2019 година Доналд Тръмп поискал подкрепата на китайския си колега Си Дзинпин, за да спечели втори мандат на изборите през ноември т.г. За целта американският държавен глава предложил Пекин да купи соя и пшеница за милиарди долари, тъй като вотът на земеделците били ключов за изборите. 

Освен това Болтън посочва, че Тръмп демонстрирал изумително невежество по отношение на външната политика. По думите му президентът не знаел, че Великобритания е ядрена сила, а веднъж попитал дали Финландия е част от Русия. Той дори обмислял дали да не изведе Съединените щати от НАТО. Разказва и че президентът е блокирал наказателно-правни мерки срещу лидери като турския президент Ердоган.

Според Болтън Конгресът е трябвало да разшири обхвата на разследването си за импийчмънт до тези други скандали с участието на президента, а не да се фокусира само върху украинската афера. Самият Тръмп реагира по традиционния си начин - в  Twitter, и определи книгата като лъжа.

Администрацията на държавния глава предприе агресивна стъпка, за да спре публикуването на книгата. Със съдебна заповед беше поискано издаването ѝ да спре. Заведен е и съдебен иск срещу Болтън. Той е обвинен в нарушаване на закона заради разпространяването на чувствителна държавна информация. 

Издателите на бившия съветник на Тръмп са категорични - опитът на администрацията на президента да спре книгата ще бъде провал. Предстои тя да бъде публикувана на 23 юни под заглавие "Стаята, където се случи това: мемоари от Белия дом".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Да бе поискал е помощ от Китай. Той им наложи сума рестрикции, забраниха им да си правят телефона с техен софтуер, обвиниха ги за вируса... Сигнализирай за неуместен коментар