Над 1 млн. британци скочиха срещу евтините храни, пълни с хормони

Те подписаха петиция за спазване на хранителните стандарти

18.06.2020 | 22:57 Редактор: Юлия Христова
Над 1 млн. британци скочиха срещу евтините храни, пълни с хормони

Повече от 1 милион души подписаха петиция, призоваваща правителството на Великобритания да спазва хранителните стандарти при бъдещи търговски сделки, съобщава Bloomberg.

Търговските преговори със САЩ отново разпалват опасенията на обществото от натиск да купува храна, произведена при по-ниски стандарти, въпрос, който се очаква да бъде преломен момент в преговорите. Стандартът на продуктите, продавани на рафтовете на супермаркетите, може да бъде от решаващо значение за животновъдите на Великобритания, които се страхуват да не изгубят пазарен дял от по-евтиното американско месо, произведено чрез методи, които са забранени иначе на Острова, пише bloombergtv.bg.

"Търговската политика е сложна, но това, което ни казва обществеността, е съвсем просто. Те се загрижени сериозно за храната си, откъде ще идва и как се произвежда“, заяви в изявление председателят на Националния съюз на земеделските производители Минете Батърс. Тя обясни, че хората не искат допълнително обработени пилета или говеждо месо с хормони на рафтовете на техните супермаркети.

Обединеното кралство е в преговори със САЩ, докато се подготвя да напусне Европейския съюз в края на годината. Обработените пилета с хлор или хормони станаха синоним на стандартите за храна и хуманното отношение към животните, които са по-ниски в САЩ в сравнение с Великобритания. Това предизвика опасения сред британските фермери, че разрешаването на вноса на такива продукти ще означава, че няма да могат да се конкурират с американските храни, продавана на по-ниски цени.

Националния съюз на земеделските производители в Кралството отдавна казва, че стандартите за вътрешно производство трябва да се използват като ориентир в търговските преговори, а правителството даде знак, че страната няма да направи компромиси с храните в рамките на сделка със САЩ. Засега се знае, че няма график за приключване на преговорите със САЩ за споразумение за свободна търговия.

Америка ще има проблеми по селскостопанските въпроси при преговори с Великобритания, заяви Робърт Лайтхайзър, търговският представител на САЩ пред комисия в Камарата на представителите в сряда. Притесненията в Европа относно американските стандарти за безопасност на храните са "слабо прикрит протекционизъм“, като администрацията на Тръмп няма да направи компромиси със земеделието в търговските преговори, каза още той.

Националният съюз на земеделските производители във Великобритания, който организира петицията, също призовава и за създаването на независим орган, който би могъл да преразгледа търговската политика и да гарантира, че вносът на храни отговаря на същите стандарти, които се очакват от британските фермери.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК