Турция: Няма криза в отношенията ни с Русия

Няма разлика във вижданията им по основните принципи

15.06.2020 | 17:43 Редактор: Искра Ангелова
Турция: Няма криза в отношенията ни с Русия

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че не бива да се правят изводи, че по въпроса за примирието в Либия между Русия и Турция е възникнала криза.

По думите му решението за отлагане на срещата между военните и външните министри на двете страни, която трябваше да се проведе вчера в Истанбул, е било съвместно.

Така турският първи дипломат отговори на журналистически въпрос по време на съвместната пресконференция с иранския си колега Джавад Зариф в двореца "Долмабахче" в Истанбул, информира БНР.

Според Чавушоглу страните са се договорили за продължаване на преговорите между експертните делегации с участието на военни и дипломати, за да се определят точно условията и последващите стъпки за трайно примирие в Либия. Поради това след два телефонни разговора със Сергей Лавров е било взето решението за отмяна на предвидените разговори.

Въпреки че Анкара и Москва са на различни страни в Либия, няма разлика във вижданията им по основните принципи, допълни Мевлют Чавушоглу.

Турският външен министър отново повтори позицията, че Анкара е против едностранни санкции срещу Техеран. Иранският външен министър също заяви, че Турция е застанала до Иран срещу наложеното от Съединените щати ембарго.

От 1 август се подновяват полетите между Иран и Турция, стана ясно още след пресконференцията на двамата министри. Иран ще поднови и доставките си на природен газ за Турция, които бяха прекъснати по-рано.

След продължилата час и половина среща двамата външни министри изразиха желание в най-скоро време да бъде осъществено посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Иран. Иран е важен търговски партньор за Турция.

Двете страни ще работят и за провеждане на поредна среща от формата от Астана за Сирия с участието и на Русия в иранската столица.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК