Гърция удължи рестриктивните мерки в мигрантските лагери

Масови тестове на тези места се провеждат едва от началото на май

08.06.2020 | 12:03 Редактор: Искра Ангелова
Гърция удължи рестриктивните мерки в мигрантските лагери

Гърция удължи ограниченията относно извънредното положение в бежанските лагери, наложени заради коронавирусната пандемия, с две седмици до 21 юни. Рестриктивните мерки в пренаселените бежански лагери са в сила от 21 март, пише Der Spiegel.

Комендантският час за бежанските лагери беше удължен малко след като гръцкото правителство обяви, че ще отвори отново страната за туризъм. Гърция ще възобновява дейността на летищата в Атина и Солун за редовни полети от 15 юни, а от 1 юли ще може да се лети и до много острови, пише Bloombergtv.bg.

Над 33 000 души на настанени в бежанските лагери на Егейските острови, които са предназначени за общо 5400 жители. В бежанските лагери в континентална Гърция има и около 70 000 души. Правозащитните организации бяха обезпокоени, че правата на мигрантите могат да бъдат нарушени поради строгите ограничения за излизане.

Възникваха и опасения вирусът да не се разпространи силно в пренаселените лагери. Масови тестове в лагерите се провеждат едва от началото на май. Засега не са регистрирани смъртни случаи, но са отчетени няколко десетки случая на инфекция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Те там си умират от други болести Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
Ето, тъй опасния вирус не е взел никакви жертви жертви от места, където са натъпкани хората. Да се чуди човек... Сигнализирай за неуместен коментар