Бежанци на Лесбос: Страх от коронавирус ли? Тук има атаки с ножове!

Четирима са загинали в лагера за мигранти след подобни инциденти от началото на годината

31.05.2020 | 11:00 Редактор: Ивет Арабова
Бежанци на Лесбос: Страх от коронавирус ли? Тук има атаки с ножове!

"Забравените" бежанци в лагера "Мория" на гръцкия остров Лесбос само поклащат глава, когато ги попитат дали се страхуват от избухването на коронавируса. "Страх ли? Страхувах се, когато почти се удавихме на лодката в морето. Страх ме е от онези, които се нападат с ножове", отговаря 14-годишният Ахмед от Афганистан.

След буря, връхлетяла гръцкия остров, палатките са изпотрошени от вятъра, предава германското издание "Билд". "Още преди Ковид-19 никой не се грижеше за нас, но сега сме напълно безразлични на Европейския съюз", коментира жена, която трябва да ремонтира дома си.

refugee2

Социалното дистанциране, което е една от ограничителните мерки за коронавирусната епидемия, е абсолютно невъзможно за изпълнение в "Мория". В лагера достъпът до вода е ограничен, а една тоалетна се използва от 210 души, докато един душ - 630.

В бежанския център насилието също царува - почти всяка вечер враждуващи групи се атакуват. През миналата седмица 23-годишна жена почина след нападение с нож, а от януари има 13 тежко ранени и 4-ма загинали след подобни инциденти.

refugee1

"Тук имаме много по-големи проблеми от коронавируса, нямаме сигурност. Всяка вечер мъже се напиват и следват сбивания и атаки с ножове. След 21 часа жените дори не могат да отидат до тоалетна, тъй като не е безопасно", споделя Сиянер от Ирак.

Христос Лазаридис от звеното по комуникация към гръцкия бежански отдел призовава за по-бързи процедури. "Нуждаем се от разпределение на отговорността между страните членки на ЕС, трябват по-бързи и справедливи процедури за интеграция на хората, които остават при нас", апелира той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК