Животът на Джордж Флойд бил изпъстрен с битки, всички го обичали

В Минеаполис намира сигурна работа, след като излиза от затвора

02.06.2020 | 11:36 Редактор: Александра Иванова
Животът на Джордж Флойд бил изпъстрен с битки, всички го обичали

Смъртта на Джордж Флойд разтърси САЩ. Вече седми ден хората търсят справедливост и протестират на улицата. В 40 града и 23 щата има шествия, на които се настоява за край на полицейското насилие над афроамериканци. За да се справят с тях, властите помолиха националната гвардия за помощ и наложиха вечерен час. Той обаче не се спазваше и над 4000 американци бяха арестувани. Сред тях има и световно известни звезди, като актьорът Коул Спроус. Певицата Холзи пък бе ранена от шрапнел и гумени куршуми.

Срещу мирен протест полицаите са стреляли с гумени куршуми и сълзотворен газ, за да може Тръмп да отиде на църква. Това допринесе за ескалирането на напрежението. Изведнъж светлините на Белия дом изгаснаха. Все още никой не знае защо, но се твърди, че това действие е предприето, за да може тайните служби и снайперистите да виждат по-добре хората.

"Не мога да дишам", това са думите, които се отпечатаха в съзнанието на всички американски граждани, а и на хората по света. Чернокожият мъж бе задушен, след като полицай притисна с коляно врата му. Бил е арестуван , защото полицаите се усъмнили, че пазарувал с фалшива банкнота от 20 долара. Флойд оставя шестгодишна дъщеря сираче в Хюстън, предаде dnes.bg.

Джордж Флойд е роден в Северна Каролина, но отрасва в Хюстън. Той е звездата на футболния отбор в гимназията му, където се запознава със Стивън Джаксън - баскетболен играч от НБА. Флойд също е част от хип-хоп движението в Хюстън. През 90-те той записва музика под псевдонима Big Floyd. Приятелите му разказват, че той така и не успява да намери истински шанс за развитие в Хюстън. През 2007 г. срещу него са повдигнати обвинения за въоръжен грабеж и влизане с взлом. Той прекарва 5 години зад решетките.

Когато излиза от затвора през 2014 г. Флойд отива в Минеаполис със свой приятел. Там намира сигурна работа като шофьор на ТИР и охрана в нощен клуб. В същия този нощен клуб работи и убиецът му.

Според шефа му, "всички обичали Флойд", но когато пандемията настъпила, той трябвало да го освободи, заедно с няколко други служители. Джордж се опитвал да оцелява, но като много други американци не успявал.

"Омръзна ми да виждам как чернокожи мъже умират", казва брат му, избухвайки в сълзи. Той се опитал да се свърже с Доналд Тръмп, за да поиска справедливост. Президентът обаче не го оставил да говори.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 2
Деси
преди 3 години
Този си е бил рецидивист Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 3 години
Явно когато бели мъже умират няма проблем и не е повод да се иска справедливост. Сигнализирай за неуместен коментар