Реактивното изстрелване на САЩ в космическата надпревара

Коментар на проф. Леандър Литов

01.06.2020 | 21:41 Редактор: Александра Иванова

Американската технологична компания SpaceX на Илън Мъск успешно изпрати двама астронавти на НАСА в Космоса. С този исторически полет започва нова ера на корпоративни космически мисии. Голямата мечта на Илън Мъск остава цивилизацията ни да се превърне в междупланетарна.

Според  ръководителя на екипа от български учени в ЦЕРН - проф. Леандър Литов, подобен сценарий е възможен, само ако обществото и властите са готови да финансират подобни изследвания. Той заяви пред "Денят ON AIR", че е нужен голям човешки и финансов ресурс. 

"Полетът на SpaceX е знаков, защото една от най-мощните нации в технологично-финансово отношение се връща обратно в Космоса, за да участва в Международната космическа станция. И то след 10-годишна пауза", отбеляза още той.

Проф. Литов коментира, че полетът до голяма степен има отношение към бизнеса в САЩ.

"Дълги години САЩ използваха руски ракети срещу доста висока такса. Това е въпрос на конкуренция, това е бизнес", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Важната задача, която се очертава пред Илън Мъск и екипажа на SpaceX е астронавтите да се върнат невредими.

"При подобни полети винаги има риск, защото протичат при екстремни натоварвания за астронавтите. При кацане има навлизане в атмосферата с много висока скорост. Това не е просто разходка със самолет", категоричен бе професорът.

Ръководителят на екипа от български учени в ЦЕРН заяви, че Китай и Япония също са обърнали поглед към Космоса.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК