Абсурдно пътешествие

Най-странните туристически пътеводители от цял свят

31.05.2020 | 23:00
Абсурдно пътешествие

Ваканция с товарен кораб, каталог на гробове и как да обиколим Ирландия с хладилник: най-странните туристически пътеводители от цял свят

В случай, че ви е писнало от стандартните туристически маршрути, но нямате собствена идея за алтернатива, просто трябва да посегнете към подходящ пътеводител. Go Оn Air подбра няколко, които могат да направят пътуването ви наистина уникално.

ПЪТУВАЙТЕ КАТО БАГАЖ. Вероятно ще ви се стори, че туристите, предпочитащи товарните кораби като основен ваканционен транспорт, са пренебрежимо малък брой. От издателство Cadogan обаче са решили, че и тези хора имат право на свой пътеводител. Резултатът е изданието "Пътувай с товарен кораб" (Travel by Cargo Ship), в което има изчерпателна информация за 120 маршрута, които може да покорите с всевъзможни карго съдове. Освен колко ще ви струва и колко време ще отнеме, пътеводителят ще ви разкрие и вероятността избраният от вас транспорт да бъде похитен от пирати и да съсипе ваканцията ви.

НЕ ИЗПУСКАЙ ХЛАДИЛНИКА ОТ ОЧИ. Всъщност "Из Ирландия с хладилник" (Round Ireland with a Fridge) не е класически пътеводител, а резултат от загубен бас. Подобно на толкова други хора, употребили повечко бира предната вечер, авторът Тони Хоукс се събудил с отрезвяваща мисъл за обещанията си от снощи. В конкретния случай обещанието, подкрепено със солиден облог, било да обикаля Ирландия цял месец в компанията на огромен хладилник. След като преценил, че честта му е по-ценна от неудобствата на подобно пътешествие, Тони се заел да спечели облога. После описал премеждията си в книга, за да улесни евентуалните си последователи.

НАЙ-ТИХАТА ВАКАНЦИЯ. "Намерили вечен покой в Калифорния" (Laid to Rest in California) се цели в туристите, отегчени от музеи, архитектурни забележителности и паркове. При това - отегчени до смърт. В пътеводителя надлежно са посочени адресите на гробовете на различни знаменитости – спортисти, музиканти, актьори, политици. Всеки може да избира според интересите си.

people

НОЩУВКА, ЗАКУСКА И ТРАНСПЛАНТАЦИЯ. Ако се нуждаете от операция, но ви се струва, че местните лекари надценяват труда си, вече можете спокойно да махнете с ръка и да потърсите по-разумни цени в чужбина. "Пътеводител на медицинския турист" (The Complete Medical Tourist) ще ви разведе из болниците по света и ще ви посъветва къде да уголемите бюста си, да коригирате носа си или пък да си направите чернодробна трансплантация. Повечето медицински дестинации са в Азия, но не сме сигурни дали издателството гарантира за качеството на предложените услуги.

УДОВОЛСТВИЕТО ОТ РАБОТАТА – ЧУЖДАТА. Какво по-приятно от това да гледате как другите се трудят, докато сте в отпуска? Вероятно това си е помислила Джейн Уест, преди да се посвети на написването на пътеводителя "Работата на другите" (Other People’s Business). Той съдържа списък от над 100 фабрики в американския щат Охайо, из които можете да се разходите и да наблюдавате работниците, докато изливат бетон, шият копчета или пакетират прясно мляко.

НЕИЗСЛЕДВАНАТА СТРАНА НА ПТИЦИТЕ. Ако изпитвате натрапчив интерес какъв вид е птицата, изпуснала се върху предното стъкло на колата ви, ще откриете отговора в „Коя птица го направи: Шофьорски пътеводител за често срещаните птици в Северна Америка“ (What Bird Did That?: A Driver's Guide to Some Common Birds of North America). Авторите Питър Хансард и Бъртън Силвър са посветили немалко усилия да опишат подробно как да различите отделните петна по прозорците, за да ги припишете на точния орнитологичен вид.

Автор: ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Снимка: Bulgaria ON AIR/ БГНЕС

Материалът е публикуван в бордното списание на Bulgaria Air

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК