Португалия предлага 2000 жилища от Airbnb да бъдат за хора с ниски доходи

Цените на наемите в страната са скочили с почти 10%

28.05.2020 | 23:44 Редактор: Ивет Арабова
Португалия предлага 2000 жилища от Airbnb да бъдат за хора с ниски доходи

Коронавирусната пандемия отмени резервациите за 90-те хиляди имота за краткосрочно отдаване под наем на туристи в Португалия, а местните власти в най-големите градове в страната предложиха да преотдадат до 2000 жилища на хора с ниски доходи, предава Ройтерс.

Но собствениците не са склонни да се откажат от бизнес модела, който им донесе толкова полза през последните години. “С това създавам работа за себе си, за сина си, за чистачката ми“, казва Ана Кристина Батиста Рафаел, която управлявала пет имота в Лисабон.

"Започнах да правя това, след като компанията ми за детски дрехи фалира през 2008 г. Взех майка ми при мен и отдадох под наем апартамента си в Лисабон. Това е моят бизнес и моята страст, не искам да спра. Просто трябва да се справим с тежка година“, споделя тя.

Батиста Рафаел вече се е отказала от три имота, тъй като резервациите изчезнали.

Критици твърдят, че възходът на имотите в Airbnb е изтръгнал душата на централните части в най-обичаните туристически градове в Европа от Единбург до Барселона, предава Investor.

Изследване от 2018 г. установи, че един на всеки три имота в центъра на Лисабон се отдава краткосрочно на туристи, което изтласква местните жители към покрайнините, а цените на наемите са скочили с 9,3% през същата година. Програмите на местните власти, които трябва да бъдат задействани в Лисабон през идните седмици и в Порто през септември, целят да върнат някои от имотите, за да бъдат преотдадени на наематели на достъпни цени.

"Това ще увеличи наличностите от жилища в центъра на града, като в същото време ще осигури на собствениците на имоти за краткосрочен наем на туристи стабилни доходи в несигурни времена“, казва кметът на Лисабон Фернандо Медина.

Снимка: Bloomberg/Jose Sarmento Matos

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК