86 млн. деца в света ще изпаднат в бедност заради Ковид-19

Ръстът на бедността, предизвикан от пандемията, се очаква да е главно в Европа и Централна Азия

28.05.2020 | 11:51 Редактор: Александра Иванова
86 млн. деца в света ще изпаднат в бедност заради Ковид-19

86 млн. деца в света ще изпаднат в бедност до края на 2020 г. след икономическия колапс, който предизвика пандемията Ковид-19. Това показа съвместно проучване на "Спаси децата" и УНИЦЕФ.

Това би довело до нарастване на общия брой на децата, засегнати от бедността в световен мащаб, достигайки 672 млн., което е увеличение с 15% спрямо миналата година, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Въпреки че близо две трети от тези деца живеят в Субсахарска Африка и Южна Азия, ръстът на бедността, предизвикан от пандемията, се очаква да е главно в Европа и Централна Азия. 

"Мащабът и дълбочината на финансовите затруднения сред семействата заплашват да заличат години на напредък в намаляването на детската бедност и да лишат децата от основни услуги", се казва в изявлението на изпълнителния директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор.

Двете организации призовават правителствата бързо да разширят своите системи за социално осигуряване и храненето в училищата, за да ограничат последиците от пандемията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Za syvalenie bednite stawat o6te po-bedni, a wivdate kak miliarderite si udwoiha bogatstwoto nesprawedliw swqt! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Тепърва ще усещаме последствията Сигнализирай за неуместен коментар